Najlepszym, najbardziej skutecznym sposobem zaparzenia dobrej kawy, jest jej zaparzenie bezpośrednio po zmieleniu ziaren. Na jakość naparu wypływają również takie czynniki jak gatunek, warunki dorastanie ziaren, moment zbierania owoców, transport, palenie, pakowanie, przechowywanie kawy. Na większość z tych składników jakości nie mamy wpływu, oprócz procesu pakowania i przechowywania. Specjalizujemy się w produkcji wysokiej jakości opakowań do kawy, które przez wiele miesięcy zapewniają idealne warunki do kawy, by ta nie traciła właściwości z jakimi została zapakowana do opakowania foliowego.
Kawa mielona już po godzinie od jej obróbki mechanicznej zaczyna tracić swoje najcenniejsze walory smakowe i aromatyczne. Po kilku godzinach jej przechowywania w niewłaściwych warunkach straci ona swoja jakość bez powrotnie. Po jej zmieleniu zaczyna ona wydzielać najlepsze, najbardziej aromatyczne olejki, które wpływają znacząco na jej intensywność smaku. Są to naturalnie wytwarzane gazy, które kształtują walory organoleptyczne kawy. Taka kawa zapakowana w opakowania foliowe – nieprzepuszczające powietrza może doprowadzić do jego zniszczenia, gdyż gazy gromadzące się w saszetce doprowadzają do jej napełcznienia, a następnie nawet jej rozsadzenia. By zaradzić temu problemowi stosuje się najczęściej dwa rozwiązania.
Opakowania foliowe zapewniają najdłuższy czas utrzymania świeżości przez kawę, gdyż tlen, wilgość, promienie słoneczne (wersje metalizowane) nie pozwalają na negatywny wpływ na artykuł. Kawa najczęściej po jej zmieleniu poddawana jest wymuszonemu lub naturalnemu odgazowaniu, przez co następnie może być zapakowana to szczelnych torebek do opakowań wykonanych z trzywarstwowych laminatów, bądź to opakowań próżniowych – 7-warstwowych folii. Jednak minusem tej metody jest utracenie najcenniejszych właściwości kawy mielonej. Kawa w torebkach nie traci już więcej swoich walorów. Drugim sposobem, a wiele lepszym pod względem dostarczenia konsumentowi kawy znacznie wyższej jakości jest przechowywanie kawy w opakowaniach z wentylem. Jest to mały plastikowy element instalowany od srodka opakowania, działający w jedną stronę, pozwala na ujście oparów z torebki, jednocześnie nie wpuszczając nic do środka. W torebki z zaworem jednokierunkowym z naszej produkcji można pakować do środka nawet bardzo gorącą kawę, a następnie szczelnie zgrzać jej górną krawędź. Produkt w takim opakowaniu zachowuje wszystkie wydzielane olejki aromatyczne, przez co tak dostarczona kawa będzie tak samo smakować jak ta zaparzona bezpośrednio po zmieleniu.
Wentyl GOGLIO stosujemy w naszych opakowaniach nawet dostępnych w regularnej sprzedaży. To kawy mielonej po procesie odgazowania polecamy nasze 7- warstwowe laminaty – opakowania próżniowe w postaci torebki z fałdą dolną bez zapięcie w wersji przezroczystej jak i mlecznej. Na indywidualne zamówiewienia z spersonalizowaną grafiką jak i różnymi modelami wytwarzamy szeroki zakres opakowań, idealnych to pakowania kawy ziarnistej jak i palonej.
Można zamówić między innymi:
– opakowania z fałdą dolną
– torebki z fałdą boczna
– torebki z płaskim dnem
– torebki typu quad
– torebki trójstronnie zgrzewane
– i inne.
Opakowania foliowe stojące z okienkiem w regularnej sprzedaży dostępne są w poniższych rozmiarach (patrz tabela).
Rozmiar
|
Wysokość (mm)
|
Szerokość (mm)
|
Głębokość fałdy dolnej(mm)
|
---|---|---|---|
70g
|
160
|
110
|
35
|
150g
|
210
|
130
|
40
|
250g
|
230
|
160
|
45
|
500g
|
260
|
190
|
55
|
Saszetki foliowe z okienkiem
Comments are closed.